До уваги суб’єктів декларування.

 

Уповноважений з антикорупції нагадує:

 

З 01 січня 2023 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році. Декларування доходів являється конституційним обов’язком  громадян, адже частиною 2 статті 67 Конституції України передбачено, що всі громадяни щорічно подають до податкових  інспекцій  за місцем проживання декларацію про свій майновий стан  та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом. Подача щорічної декларації, яка подається державними службовцями та іншими публічними посадовими особами передбачена Законом України «Про запобігання корупції» (далі – Закон). Зазначена компанія завершується 31 березня 2023 року.

У разі, якщо  останній день терміну подання Декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем вважається перший операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

За вибором платника податку декларацію можна  подати в  один з таких способів:

- Особисто за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою.

- Надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення -  зробити це необхідно за п’ять днів до закінчення граничного строку.

- В електронному вигляді  - через Електронний кабінет платника.

Довожу до відома суб’єктів декларування положення законодавства про персональну відповідальність особи за порушення вимог фінансового контролю:

- за умисне неподання суб’єктом декларування декларації передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу від 2 500 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 42 500 до 51 000 грн) або громадських робіт на строк від 150 до 240 годин або обмеженням волі на строк до 2 років або позбавленням волі строком до на 1 рік, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років (ст. 366-3 Кримінального кодексу України);

- за несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 50 до 100

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1 700 грн) (ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Крім того, необхідно суб’єктам декларування врахувати, що встановлення факту неподання чи несвоєчасного подання декларації має наслідком внесення за рішенням суду суб’єкта декларування до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення https://corruptinfo.nazk.gov.ua/.


На сайті НАЗК є роз'яснення щодо антикорупційного законодавства, в якому максимально враховані інтереси декларантів та надані роз’яснення щодо декларування https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/